De Sleutel Logo

Een OPNAME en MEERDERJARIG?
Bel 09 3606229
Meer info

 woensdag 13 juni 2007 00:00

KNOWHOW is nodig in Rusland

De drugproblematiek is in Rusland probleem nummer één. Ondanks het feit dat je er overspoeld wordt met preventiemodellen van Amerikaanse foundations, kiezen de Russen voor het Vlaamse preventie- en hulpverleningsmodel van De Sleutel. In het kader van het samenwerkingprogramma 'KNOWHOW', mogelijk gemaakt door de Vlaamse Gemeenschap, waren er midden april 2007 zes Russische experts op studiebezoek bij De Sleutel.
$$R1

De Sleutel zet zich niet alleen in voor drugverslaafden in Vlaanderen en Brussel. Al vele jaren zijn we actief op het internationale werkterrein van preventie, onderzoek, hulpverlening en tewerkstelling. Sinds 2005 leidt De Sleutel het project ‘Knowhow’ om Russische organisaties en vrijwilligers op een professionele manier bij te staan in hun strijd tegen drugproblemen.


$$R3
Psychiater Leonid Sjpilenja van de Raoul Wallenberg International University for Family and Child in Sint-Petersburg stelt vragen over drugpreventie aan de Sint Paulus middelbare school in Gent.

De bijdrage van De Sleutel bestaat erin expertise over te brengen. Vlaams minister van Buitenlands Beleid Geert Bourgeois ondersteunt dit project met een subsidie van 45.000 euro. De knowhow wordt overgedragen tijdens trainingen door experts van De Sleutel in preventie of hulpverlening. De trainingen heten eigenlijk “TOT”: training of trainers. Want de Russische deelnemers geven vervolgens zelf trainingen in Rusland aan professionals, studenten, familieleden en ex-verslaafden. Honderden mensen hebben inmiddels dit ‘Knowhow’-programma gevolgd.

Een Russische delegatie van experts kwam midden april 2007 naar De Sleutel voor een werkbezoek. Thea Swierstra van De Morgen schreef in een reportage van de studiereis dat het vooral de evenwichtige aanpak van De Sleutel is die de Russen aanspreekt. Daarbij is er aandacht voor preventie en hulpverlening, het tegengaan van criminaliteit en het streven naar genezing. "Het verbaast ons hoe er hier met mensen omgegaan wordt die problemen hebben", zegt Leonid Sjpilenja van de Raoul Wallenberg International University for Family and Child in Sint-Petersburg. "Verslaafden worden niet volgestopt met medicijnen, maar er wordt door noeste arbeid een relatie met hen opgebouwd."

Verslaving is een immens probleem in het Oostblokland. Van de 140 miljoen mensen gebruiken er 6,5 miljoen drugs en staan er 1,8 miljoen geregistreerd als verslaafd. Naast cannabis- en xtc-gebruik is er een gigantisch hoog heroïnegebruik. Anders dan in België is dat probleem onderdeel van het straatbeeld.

Ook Jelle Schepers van De Standaard rapporteerde het Russische werkbezoek: “De Russische delegatie liet heel wat Amerikaanse drugpreventieprogramma's links liggen en koos uiteindelijk voor het Vlaamse model. ,,De Amerikaanse modellen zijn vaak sterk gepolariseerd'', meent Peer van der Kreeft van De Sleutel. ,,Ofwel ben je voor drugs, ofwel ben je tegen. Wij zoeken naar een evenwicht tussen preventie en controle, en de Russen appreciëren dat.''

Dat De Sleutel zijn oog op Rusland liet vallen, was ook geen toeval. ,,Na een bezoek aan Rusland werd duidelijk dat drugs daar een ernstig probleem vormen'', vertelt Van der Kreeft ,,Ik heb verscheidene heroïnehoertjes gezien die er in rioolgangen woonden. Je houdt het niet voor mogelijk.''

$$R2

Psychiater Leonid Sjpilenja uit Sint-Petersburg, hoofd preventie De Sleutl Peer van der Kreeft en Knowhow-coördinator Tatiana Bochkareva van het Centrum voor Drugpreventie in Samara.Igor Noskov, rector aan een trainingsinstituut in Samara, wijst met de vinger naar de Russische overheid, die te weinig geld zou spenderen aan de strijd tegen drugs. ,,We moeten onze fondsen wel in het buitenland zoeken.''De Russische delegatie toonde zich onder de indruk van de Vlaamse aanpak. ,,Er wordt alles aan gedaan om de verslaafden te integreren in de maatschappij'', leert Noskov. ,,Dat kennen wij in Rusland niet.''

filmpjeimage

Inschrijven E-zine

Invalid Input

Gelieve akkoord te gaan met onze privacy overeenkomst.
Bekijk de privacy voorwaarden.