De Sleutel Logo

Een OPNAME en MEERDERJARIG?
Bel 09 3606229
Meer info

 donderdag 12 maart 2009 00:00

Verschuiving van illegale drugs naar medicijnen

Professor Ambros Uchtenhagen draait al zo lang mee in de internationale drugonderzoekswereld dat hij meer dan één koperen lifetime achievement in zijn bureau heeft hangen. Zijn lezingen zijn toonaangevend voor wat er in Europa leeft of gaat komen. Hij was een van de sprekers op het internationale ICAA-congres in Cyprus in november 2008 en had het over de veranderingen in het gebruik van drugs in de maatschappij.

$$R3

Spaanse vrijwilligers proberen drugproblemen te verminderen in de actie ‘before you get burnt’

Een vrije markt samenleving, aldus Uchtenhagen, is enorm productief. Maar ze onderwerpt haar leden aan een hevige druk naar individualisme en competitie. Ze trekt mensen, rijk en arm, weg van de hechte sociale en spirituele banden die het leven anders zo waardevol maken. In die onthechting passen mensen zich aan door vervanging voor die banden te zoeken, en verslavende middelen zorgen daar prima voor. De markt van drugs is samen met de consumptiepatronen geglobaliseerd en in de vrije markt past ook de verschuiving van natuurlijke naar synthetische drugs.

Uchtenhagen ziet ook een verschuiving van illegale naar voorgeschreven drugs: een Canadese OPICAN-studie in 2006 toont een  significante daling van heroïnegebruik, en een stijging van voorgeschreven opioïden zoals hydromorphone, oxycodone, morfine en codeïne. Wat betekent dit? De oorzaak ligt niet bij een tekort aan heroïne. Wel bij een vrees die er heerst dat meer beperkt voorschrijven een obstakel zou vormen voor een effectieve pijncontrole. Tegelijk is er geen bewezen effectiviteit van het adequaat voorschrijven van opioïden. We stellen ondertussen ook vast dat inspuiten van opioïden in veel gevallen niet begint met heroïne maar met buprenorphine (in Oost-Europa, Finland, India en Nepal). Globaal gezien worden zowel voorgeschreven als niet voorgeschreven benzodiazepines meer genomen. Ze horen nu, vat Uchtenhagen samen, bij de meest voorkomende street drugs: 34% van de voorgeschreven drugs in Maine zijn benzodiazepines, 68% daarvan voor mensen boven de 45 jaar en vooral voor vrouwen. Dat is niet zo gek, als je ziet dat de industrie van deze medicijnen boomt, dat er een moreel mandaat is om pijn agressief te bestrijden, dat de bevolking vergrijst en dat voor deze medicijnen rechtstreekse advertenties volstrekt toelaatbaar zijn.

Pillenconsumentisme in de eenentwintigste eeuw

Een gevoel van welzijn wordt vandaag de dag farmaceutisch ondersteund. Dagelijks dopinggebruik is een leefstijl geworden met afwisselde stimulerende en verzachtende middelen. Hormonen worden in doorsnee families niet gebruikt om sportprestaties te bereiken maar om de kinderen een beetje langer te maken. Steroïden zijn niet meer om bodybuilder te worden maar om je body naar believen te shapen.

$$R1

In het Unplugged boekje van De Sleutel gaat de oefening ‘streetwise’ over consumentisme: kinderen moeten razendsnel gezonde beslissingen nemen terwijl ze aan alle kanten bestookt worden met reclame die hen het tegengestelde wil laten doen.

Ons leven is goed beschreven in lifestyle magazines: we willen keuze hebben uit uiteenlopende opties. De informatie over die opties moet beschikbaar en duidelijk zijn. We willen ook de mogelijkheid hebben om iets niet te kiezen en zelfs om onze keuze weer ongedaan te maken. Anti-consumentisme bekijken we als iets totalitairs en paternalistisch. Maar Uchtenhagen ziet ook dat we als consument niet altijd klaar zijn om zelf de verantwoordelijkheid te nemen voor dit soort keuzes.

Monitor op drugs en druggebruik in de EU door het EMCDDA

Roumen Sedefov, de verantwoordelijke op het Europese Monitoring Centrum EMCDDA voor nieuwe drugs, epidemiologie en de drugmarkt, maakt de meest recente cijfers over druggebruik bekend. Er zijn vandaag 600.000 EU-burgers in substitutiebehandeling met methadon of buprenorphine.  

$$R2

  EMCDDA-expert Roumen Sedefov: "Stimulerende party drugs vormen een stabiele markt. Ze zijn er en blijven er"

 

Twintig jaar geleden was er geen mogelijkheid om de drugsituatie of strategieën van preventie, hulpverlening of beleid te vergelijken. Maar vandaag worden er 500 miljoen  mensen gemonitord, in alle EU-staten, Kroatië en Turkije. Niet alleen zijn er nu cijfers, maar ook zijn de manieren waarop geteld wordt vergelijkbaar. Ook zijn good practices in kaart gebracht en vergeleken, ze zijn te consulteren op de EMCDDA best practice portaalsite.

Cocaïnegebruik  is al enkele jaren in stijgende lijn:  4% of twaalf miljoen van de Europese volwassenen hebben het ooit gebruikt, vier miljoen het voorbije jaar en twee miljoen de voorbije maand.

Er zijn inderdaad meer nieuwe producten, er zijn meer voorgeschreven medicijnen.  Over synthetische opwekkende middelen legt Sedefov uit dat we eigenlijk geen verschil kunnen maken tussen natuurlijk voorkomende stimulantia en synthetische. Het gebruik van amfetamines en  metamfetamines (ecstasy) is op hetzelfde niveau aan het blijven of lichtjes aan het dalen de laatste jaren. In het algemeen is de markt van opwekkende middelen duidelijk aanwezig, ze is er en blijft er. De prijzen gaan in grote lijnen naar beneden.

De markt voor party drugs is wel gedifferentieerd in de EU.  Cocaïnegebruik bijvoorbeeld stijgt en domineert de illegale party drugmarkt in West- en Zuid-Europa.  In Noord-, Centraal en Oost-Europa zijn amfetamines de meest voorkomende stimulerende drugs. Het EMCDDA merkt ook nog op dat het Verenigd Koninkijk, Denemarken, Kroatië en Spanje voorbeelden zijn van vier zeer verschillende EU-landen met uiteenlopende culturen, maar alle vier met een erg hoog cannabis- en amfetaminegebruik.

Peer van der Kreeft

filmpjeimage

Inschrijven E-zine

Invalid Input

Gelieve akkoord te gaan met onze privacy overeenkomst.
Bekijk de privacy voorwaarden.