De Sleutel Logo

Een OPNAME en MEERDERJARIG?
Bel 09 3606229
Meer info

 vrijdag 12 maart 2010 00:00

Klasse voor Leraren: 'Drugpreventie niet zonder risico'

De Sleutel legt met een programma voor de eerste graad middelbaar onderwijs de lat voor preventie hoger. Daarin brengt ze drie Europese raadgevingen in de praktijk: 1. gebruik programma’s waarvan je de effectiviteit kent 2. benadruk de sociale invloed op jongeren 3. licht adolescenten voor over de marketing van de cannabisindustrie. Klasse voor leraren zet Unplugged in de kijker en wijst erop dat drugpreventie niet zonder risico is.

$$1

"Drugpreventie niet zonder risico" zo lezen we in Klasse voor Leraren.

"Een programma, lessenpakket of eigen lesmap om op school rond drugpreventie te werken? Ze hebben niet altijd het gewenste effect, zegt onderzoek door European Drug Abuse Prevention. Daarin werkten zeven landen samen om drugpreventieprogramma's objectief te evalueren. Wanneer is zo'n lessenpakket of programma wél effectief?", zo vraagt Klasse voor leraren zich af.

$$2

 

Unplugged


Het Unplugged programma van De Sleutel is wel evidence based.

"Dat betekent dat het is bewezen dat het werkt. Daarvoor heeft de Europese "EU-Dap trial Group" (European Drug Abuse Prevention trial) bij zevenduizend leerlingen in zeven landen een studie uitgevoerd".

"De helft kreeg het Unplugged-programma, de andere helft niet. Vooraf, achteraf, een jaar later en nog eens een jaar later vulden de leerlingen een vragenlijst in en die werd telkens vergeleken. De gewenste effecten werden bevestigd: Zijn er minder jongeren in de Unplugged groep dan in de controlegroep die af en toe roken veranderen in dagelijks roken? Ja, 28% minder. Gaan er minder scholieren in de Unplugged groep op die leeftijd beginnen met cannabis? Ja, 23% minder. Zijn er in de Unplugged groep minder jongeren die de laatste maand dronken zijn geweest? Ja, 30% minder", aldus nog Klasse voor leraren.

Lees via bijgaande link het integrale artikel

filmpjeimage

Inschrijven E-zine

Invalid Input

Gelieve akkoord te gaan met onze privacy overeenkomst.
Bekijk de privacy voorwaarden.